….Mai gălăgioși ori mai liniștiți, mai plângăcioși ori mai veseli, mai statici ori mai jucăuși, prezența copiilor ne atrage atenția și nouă, adulților de pe lângă ei. Nu are cum să nu te sensibilizeze un zâmbet de copil. Nu are cum să nu te facă atent un scâncet. Acestea sunt chiar ”armele” lor de bază. Pe de altă parte, nu poate să nu-ți joace înaintea ochilor scena în care ucenicii căutau să facă ordine, îndepărtând copiii aduși de mamele evlavioase în jurul Mântuitorului pentru a fi atinși de către Acesta, iar El se  întoarce cu blândețe si le zice: ”Lăsați copiii să vină la mine și nu-i opriți, căci Împarația lui Dumnezeu este a celor ca ei. Adevărat vă spun ca orcine un va primii Împaratia lui Dumnezeu ca un copiaș, cu nici un chip un va intra in Ea!„ (Marcu 10:14-15). Atât cei lipsiți de răbdare față de copii, cât și cei care aduc copiii la biserică. Să răspundem mai întâi la o întrebare: Care era gândul cu care erau aduși copiii la Mântuitorul? După cum vedem, atât Matei, cât și Luca, spun că o făceau ca să Se atingă de ei și să Se roage (să le dea binecuvântare, am spune noi în zilele noastre). Evanghelistul Matei spune chiar ce a făcut Mântuitorul imediat ce Și-a pus mâinile peste ei: ”S-a dus de acolo” (Matei 19:13-15). Dupa cum vedem, nu a început să le predice copiilor... De ce oare? Poate și pentru că Mântuitorul știa că  micuții copilași nu au atâta nevoie de cuvânt ca și cei mari și împietriți la inimă (nu degeaba Isus ne-a îndemnat să fim ca ei)...  
”...cântați toți de bucurie Domnului...”
     La Biserică copilul învaţă că este foarte importantă legătura cu Creatorul, să fie recunoscător Lui Dumnezeu pentru toate lucrurile, învaţă să se poarte (să tacă, să stea locului, să vorbească când şi ce trebuie, îşi disciplinează pornirile, se abţine, î-şi dezvoltă răbdarea, î-şi cultivă blândeţea - pe care o vede şi cu care este tratat la biserică -, devine bun, milostiv, învaţă să ofere, să fie respectuos cu cei în vârstă), și cel mai important lucru sa-L laude pe Dumnezeu. Acestea sunt aspecte  foarte importante în comportamentul uman.
   În sprijinul părinților vin grupele de Școală duminicală pe care l-e găsim în cadrul Bisericii Betleem Oraștie care au  urmatoarele obiective:
- cunoasterea si iubirea lui Dumnezeu ca fundament al mantuirii (cântece,poezii și  activități adecvate vârstei);
- cunoasterea Sfintelor Scripturi si formarea virtutilor crestine;
- consolidarea deprinderilor de comportament moral-religios.

   Dumnezeu să binecuvinteze copilașii…
                                                                                                                                                                                              L.G.

Copiii - o adevărată provocare în Biserică!

Posted on

28 oct. 2014